HTML

Az élet képviselőként Dömösön

100 napja tudtam meg, hogy képviselő lettem. Új dolog számomra, hogy egy Falu lakosait kell képviselnem. Óriási felelősség, gyönyörű feladat, rengeteg lehetőség.

Friss topikok

Címkék

tegnapi testületi ülés - HAMAROSAN

2013.11.13. 09:54 Friedmann Robi

Hosszú hallgatás után újra billentyűt ragadok, és leírom a saját véleményem, érzéseim, észrevételem a tegnapi (2013.11.12-i) testületi ülésről.

Korábban jelezték nekem, hogy: Robi túl egyoldalúan írod a dolgokat a blogodban, és csak a saját véleményed írod le, nem pedig a testületét.

Hááááát ez így is van. De nekem ez a normális. Más véleményét írja le más. S mivel a blogom rólam szól, az én gondolataimról érzéseimről, fogadjátok el ezt tőlem!:)

Annál is inkább, merthogy amikor első -megválasztásunk utáni - informális beszélgetésünkkor egy képviselőtársamnak az az ötlete támadt, hogy pl. a polgármester bérével kapcsolatban ha itt nem is jutunk közös nevezőre, de a többség elfogad valamit, akkor a testületi ülésen szavazzunk egységesen, lássák  a lakosok, a falu, hogy a testület egységes. Hisz egységben az erő.

Ez engem akkor ott nagyon felháborított. Én azért lettem képviselő, hogy a lakosok érdekeit megismerve képviselni tudjam őket a falu sorsát meghatározó döntésekben. A falu szerencsére sokszínű, és vannak különböző vélemények. Akkor miért játsszuk el, hogy mi egységesek vagyunk? De a választ is tudom: "a béke kedvéért".

Másik érdekes beszélgetésem képviselőtársammal a "képviselőségről" szólt:

Véleményem szerint egy képviselő - ahogy a nevében is benne van - valakit, valakiket képvisel. Sokan tudják rólam, hogy én a részvételi demokrácia híve vagyok, azaz mindenki mondhassa el a véleményét valamilyen formában. Magyarországon majd egy tucat településen már működik ez, egy utca/kisebb közösség felelős hálózat, ahol az utca maga jelöli ki azt, aki szerintük a legjobban tudja képviselni az ő érdeküket. Megnyílik a csatorna egy oda-vissza kommunikációra, a lakosok mondhatják a véleményüket, a "magisztrátus" (tanácskozók) megvitatják, és vagy előterjesztik a képviselő-testületnek, vagy visszamegy a lakosokhoz, hogy mi miatt nem most van itt az ideje egy ilyen lépésnek. Aba községben 16 éve ezt a modellt alkalmazzák, a polgármestert azóta mindig újra megválasztják 80-100%-os aránnyal. Valamit ők jól csinálnak.

Képviselő társam azonban azt fejtette ki, hogy a választáskor akik ránk szavaztak az értékítéletünkre szavaztak, így megbíznak minden döntésünkben, hogy jókor tesszük fel a kezünket. Többször fejtették ki a képviselők, hogy nem lehet minden alkalommal megkérdezni a falut, sőőőt: nem bújhatok a falu mögé a döntéseimben, vállaljam fel, hogy képviselő lettem, és ezért döntsek. Nekem ez úgy hangzik, amit már lakosoktól hallottam is, hogy 4 ( jelenleg 1 ) évre megválasztott a lakosság valakit, beleszólásuk nincs a történésekbe az új választásokig, hisz az átláthatatlanná, lassúvá tenné a döntési folyamatot.

Tehát bízzanak a lakosok az értékítéletünkben, hogy mi tudjuk, mi a tuti, ők pedig majd 1 év múlva ítéletet mondanak: igen, Te kellesz, nem Te soha többé...

Tehát hamarosan a tegnapi testületi ülésről írom le véleményemet itt:)

Egy kis türelmet...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egydomosikepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr515630285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A dömösi lakos 2013.11.14. 13:00:40

Kedves Robi!

Régóta olvasom a blogját, helyi lakosként örömmel töltött el, hogy fiatal értelmiségiként új színt szeretne vinni a helyi politikába. Sajnos a hozzászólásai, véleménynyilvánítása, - bár azok kétségtelenül autonómok és forradalminak tűnőek - nagyfokú éretlenséget, rögtönzést és átgondolatlanságot tükröznek.

Nem azt kérdőjelezem meg, hogy őszintén a faluért aggódó képviselő-e, hanem azt vélelmezem, hogy hozzászólásaiban elsősorban a népszerűség hajhászás, a populizmus és hozzáértés hiánya mutatkozik meg.

Önt megválasztották a lakosok ezért jogosan képvisel engem is a testületben, de mivel a blog szubjektív műfaj, engedje meg, hogy a jövőbeni hozzászólásaimban én is szubjektív legyek.

Miért lenne fontos, hogy a testület egységes legyen? Felelős vezetőként fel sem tehetné ezt a kérdést. Nem arról van ugyanis szó, hogy egy autokrata helyi kormányzás valósuljon meg, hanem, hogy az a szétzilált település alapvető stratégiai kérdésekben azonos irányba mozogjon. Ha valakinek, akkor Önnek tudnia kell, hogy az előző ciklus elsősorban személyeskedésen alapuló anomáliái mekkora kárt okoztak a településnek. Az ön kritikusai tehát nem azt fogalmazzák meg, hogy „saját véleményét, érzéseit, gondolatait” a maga egyszerű módján itt, vagy az üléseken ne fogalmazhassa meg, csupán azt javasolják, hogy ne szoruljon bele az „örök ellenzéki” és a „megmondó” csábító és népszerű szerepébe. Önnek nyilvánvaló ambíciója a polgármesteri szék, ebben én személy szerint szavazatommal támogatnám is, de csak abban az esetben, ha felnő ehhez a feladathoz. Ön belekapaszkodik egy-egy népszerű kérdésbe (pl. a polgármester fizetése, utcabetonozás, óvodai étkeztetés) amivel rövidtávú támogatókat ugyan szerezhet, de a stratégiai, az összefüggések ismeretén alapuló községvezetésbe gyorsan belebukna. Ezzel nem azt mondom, hogy a jelenlegi vezetés erre képes lenne, de ha Ön elsőszámú vezető szeretne lenni javaslom, hogy inkább ilyen irányba fejlődjön.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön fogalomzavarban szenved. A részvételi demokrácia azt jelenti, hogy a választópolgárok aktívan részt vesznek a település életének alakításában. Ennek elsődleges és hosszú évszázadok óta kipróbált legjobb módja a képviseleti demokrácia. Tehát nem minden lakos egyenként közli azt, hogy „kék, vagy piros izzók legyenek” a település karácsonyfáján, hanem a megválasztott képviselőik útján gyakorolják a hatalmukat, azaz nevükben a képviselőtestület dönt. Természetesen, ha egy lakos a „kék helyett mégis piros izzót szeretett volna”, de a megválasztott képviselője „a kékre” szavazott, 4 év múlva változtathat a döntésén és mást delegálhat a képviseletére. Amit Ön ötletként ír, a „települési demokrácia szélesítésére” (utcamegbízott), teljesen felesleges és átgondolatlan aktus lenne. Bizonyára már nem emlékszik a rosszemlékű tömbmegbízotti rendszerre, amit most szeretne visszaállítani.
Képviselő Úr! Dömös nem akkora település, hogy erre szükség lenne. Ha valakinek problémája van, felkeresi a képviselőjét, vagy az önkormányzatot. Amit pedig Ön – helytelenül – magistrátusnak hív, az maga a képviselőtestület. De még ha a fogalomzavaron túl is lépek, ezeket az embereket ki és milyen formában választaná meg, vagy kineveznék őket? Milyen hatáskörük lenne? Ki lenne a megbízójuk, koordinátoruk, kinek tartoznának felelősséggel? Mi történik akkor, egy-egy településrészen nem jelentkeznek erre a feladatra? Milyen felelősség és jogkör tartozhat a tisztséghez? Megannyi megválaszolatlan kérdés, amire lehetne ugyant modellt kidolgozni, vagy átvenni, de ez teljesen felesleges. Tudja ez általában úgy szokott alakulni, hogy az ilyen „tömbbizalmi” tisztségre többnyire a legnagyobb hangú, félművelt, a nem létező hatalmukat fitogtató, okoskodó emberek jelentkeznek – tisztelet a kivétenek.

Hangsúlyozom, hogy a települési lépték a jelenleginél alsóbb szintű képviselet szükségességét egyáltalán nem támasztja alá.

Ha az ön vágyát és helyes hozzáállását ebben a kérdésben szeretné hangsúlyozni, kezdeményezzen sűrűbben falugyűléseket, lakossági fórumokat. Tudom, hogy ezt már megtette, ezt köszönöm is, de kérem, csak olyan vezetési-képviseleti eszközökkel dolgozzon, amik reálisak és kivitelezhetőek.

Kedves Robi! Ha komolyan gondolja a jelenlegi és jövőbeni szerepét a falu életében javaslom, hogy a helyi vezetésről és a hatalomgyakorlás történeti-, elméleti formáiról, valamint annak eszközeiről szóló szakirodalmat kitartóan forgassa és tanulmányozza.

A munkájához ezúton is sok sikert kívánva, üdvözlettel:

Egy dömösi lakos

Friedmann Robi 2013.11.14. 14:57:32

@A dömösi lakos:
Kedves dömösi lakos,
fura nekem valakinek úgy válaszolnom, aki személyesen nem írja ide nevét. Tapasztalom nap mint nap, hogy a vélemény nyilvánítás, és annak felvállalása fontos feladat. Én ezt teszem folyamatosan. Habár az önkontroll nagyon fontos dolog a mai világban, hisz sokan hirdetik: ami a szívemen az a számon, és ezt zászlójára tűzve, erényt kovácsolva belőle mondja és mondja, és mondja, korlátok nélkül. Pedig életünkben fontosak a korlátok. Lehet hogy szóban más lenne vélemény nyilvánítani, de ha már az internet ezt a lehetőséget adja, miért ne használjam ki. Én is át tudom gondolni, amit szeretnék közölni, és az érdeklődőnek sem kell mindig ott lennie, ahol épp én mondom a véleményem, időben-térben bármikor megnézheti. Mivel nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy Robi jól csinálod, jó úton haladsz, ezért igenis folytatni fogom ezt a közlésformát.
Annál inkább is, mert folyamatosan, stabilan az az érzés van bennem, hogy de jó lesz 10 év múlva is az utcán járni, kelni Dömösön, hisz tudom, hátsó szándék egyáltalán nem vezérel, akkor is büszke leszek minden tettemre, megszólalásomra, és blog bejegyzésemre.
A blogban azt is szeretem, hogy itt visszakövethető, idézhető, "ellenőrizhető" a dolog. És akinek nincs takargatni valója, az hagyja, hogy ha valaki szeretne, kutakodjon.
Már rég rájöttem, hogy egyenesen élni, igazat mondani sokkal de sokkal egyszerűbb, mint ferdíteni, valótlant állítani. Nehogy valaki félreértsen, senkire itt nem célzok, hogy valaki nem ezt tenné, magamról beszélek.
Részvételi bizottságról, és utcafelelős témában mások a nézőpontjaink, én mást értek alatta, mint kedves dömösi lakos, de az árvíz miatt elmaradt polgármester jelölti bemutatómra már meghívott előadókkal hamarosan egyeztetek, hogy jöjjenek el egy szép téli estén Dömösre, és mutassák be élő példákon, mi az amire én pontosan gondolok. Lehet, hogy az ő évtizedes tapasztalatuk megalapozottabb, mint az én friss tudásom.
Az, hogy Ön által "népszerűként" említett témákba kapaszkodok bele, egyszerű magyarázata van: azzal foglalkozom, ami témaként felmerül a képviselő-testületi üléseken. A kistérségi SZMSZ módosítást nem tartom annyira kardinális kérdésnek, mint pl. amikor emberi sorsokról döntünk.

egydomosilakos 2013.11.16. 14:37:33

@A dömösi lakos:

Érdekes, talán vagy 5-en kommentelik a blogot. A hatodik résztvevő, nem tudott egy az eddigi résztvevőktől megkülönböztethető nick nevet választani.
Bár a neve tanúskodik a jelleméről.
Az enyém , egydomosilakos, kifejezi, hogy egy vagyok a dömösi lakosok közül, akinek van véleménye. Nem tudom, hogy az jó vagy sem de a sajátom, és amíg meg nem győznek az ellenkezőjéről én jónak tartom.
AZ öné ezzel szemben "A dömösi lakos", már kifejezi, hogy ön képviseli az egyedüli dömösi érdeket, és az a jó. A leírt szövegből is kiderül, hogy a bölcsek köve az ön zsebében van.
Látszik, hogy a demokráciáról fogalma sincs.
A békét tartja a legfontosabbnak, ellenvélemény nélkül. Hát a békét megkapja a választással. De ez a béke egyre gyorsabban vezet a csődhöz. Mint anyagi, mint erkölcsi csődhöz. De nehogy valaki szóljon miatta. Hogy nézne az ki?
Az előző testület, úgy gazdálkodott, hogy az első féléves önkormányzati mérleg 6,5 millió pluszt mutatott, kíváncsi vagyok, a 190 ezer forintos, kamera, a fedezet nélküli beruházás amelynek járulékos költségei még fel sincsenek mérve, az óvoda szétverése mibe fog kerülni. Hány közalkalmazott fordult meg 2 hónap alatt az óvodában? Lehet így normális, vagy csak elfogadható nevelő munkát végezni?
Felmond az önkormányzat egy szerződést jogtalanul, óvodai étkeztetésre gondolok, utólag sikerül egy kis zsizsikes riszt produkálni, ami ráadásul megbukott. Mert hiába árultak a faluban zsizsikes rizst, nem ott vásárolta szállító, tehát nem főzhette abból! Egy képviselő pedig előadja testületi ülése, vagy előadatják vele, a skandalumot.
Megszüntetik az önkormányzati újságot, még meg sem írták a jegyzőkönyvet erről felvetik a képviselők, hogy szükség volna egy önkormányzati újságra.
Jó volna ha képviselők agya a kezüknél előbb járna. A polgármestertől nem lehet elvárni, hogy ne indulatból politizáljon. Vannak ilyen emberek akik csak erre képesek. És ezt támogassa egyhangúan a testület? Ezt kéri! Na ez az ami nem vezet sehová.
A Robi volt az egyetlen aki felemelte ezek ellen a szavát, aki mert gondolkodni! De ez baj ön szerint!
Ön sem tud a vita és a veszekedés közt különbséget tenni, mint sajnos sokan. A vita építő, mert abban kiderülhet, hogy a különböző lehetőségek közül melyik az amelyik optimális. A veszekedés, hogy hová vezet arra volt a közelmúltban példa.
Ön Robi esetleges személyi ambícióit is támadja,és alá akarja rendelni a polgármester ambícióinak. A kettő közt hatalmas különbség van! A Robi a maga naiv módján Dömös akarja jobb helyzetbe hozni, Novák Lajost pedig csak a saját személyes jobb helyzete érdekli. Ami önmagában még nem lenne baj, de ezt Dömös kárára teszi.

A leírtakból akár még azt is gondolhatnám,hogy ön Novák Lajos személyesen, de a stílusa az túl kifinomult ahhoz.

Ha már önnél van a bölcsek köve akkor kérem, hogy egy olyan nick nevet válasszon ami megkülönbözteti. Mert a gondolkodása az különbözik az enyémtől, és engem zavarna, ha összetévesztenének. AZ elsőbbség itt engem illet, mert én voltam előbb.

Üdvözlettel

egydömösilakos
süti beállítások módosítása