HTML

Az élet képviselőként Dömösön

100 napja tudtam meg, hogy képviselő lettem. Új dolog számomra, hogy egy Falu lakosait kell képviselnem. Óriási felelősség, gyönyörű feladat, rengeteg lehetőség.

Friss topikok

Címkék

62,7 millió Ft fejlesztéstől esett el Dömös!!!

2014.02.28. 15:15 Friedmann Robi

Talán ez is lehetne egy újságcikk címe, ha hírhajhász lennék.

De mi van a számok mögött?

Polgármesterünk szűkszavúan nyilatkozott:

"Az Önkormányzat és a polgármester közötti jogviták nyugvópontra jutottak, az Önkormányzat és a polgármester között megegyezés jött létre, a jogi procedúra lezárult."

Ami annyit jelent, hogy az Önkormányzat Novák Lajosnak 5.700.000 Ft-ot fog fizetni (járulékokkal, mindennel együtt) egy megállapodás alapján.

Egy olyan önkormányzat fizeti ki ezt, akinek az idei költségvetése mínusz 46,5 M Ft. Tavaly mínusz 27M Ft volt, Dömös egyre jobban teljesít!:)

Hogy miért is nem részletezte Lajos ezt a megállapodást a testületi ülésen?

Talán azért, mert tavaly, ha visszaemlékezünk még 2,5M Ft-ról volt szó.

Az eset: előző testület különböző okok miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett 46 esetben a polgármester ellen.

A polgármesterünk két ügyben a bírósághoz fordult. Itt kb. 2,5M Ft-ot "perelt", elmondása szerint nagy eséllyel meg is nyerte volna. 

A testület akkor úgy döntött, hogy ne csak a 2 peres ügyet vonjuk vissza, hanem mind a 46-ot. Ekkor senki nem tájékoztatott minket (vagy legalább azokat, akik igennel szavaztak), hogy a többi ügy még további 3,2M Ft-ba kerül. Későbbi megbeszélésen elő is jött, hogy a testület tagjai akkor abban a hiszemben szavaztak igennel, hogy megér nekik 2,5 M Ft-ot, hogy tiszta lappal folytassuk a működést. (Én ezt is elfogadhatatlannak tartottam, és kértem, hogy egy bíró/jogász ismerősöm had nézze át a 2 peres ügyet, van-e esélyünk, vagy tényleg fizessünk? Leszavaztak) Többen, - bár nem mindenki - megrökönyödve találkoztunk a megállapodással, ahol az 5,7M Ft volt feltüntetve. Amikor ezt jeleztük Lajosnak, hogy azért az 5,7M Ft nem az előzőleg említett 2,5M, ő azt mondta: Ez a vita számára méltatlan, és nem óhajt erről tovább tárgyalni, engedni nem fog az 5,7M Ft-ból.

Ekkor nagy sajnálatomra csak Forgács Évivel ketten maradtunk, akik határozottan mondtuk, hogy ne engedjünk már Lajosnak, ez a falu pénze, Lajos a falutól veszi ezt el.

A testület beijedt, hogy Lajos pereskedni megy, és az 5,7M Ft felmehet akár 10M Ft-ra is, és inkább válasszuk a kisebbik rosszat az 5,7M Ft-ot.

Véleményem szerint ha ekkor nemet mondunk, és Lajos pereskedik az ő közel 6M Ft-jáért, és ha ez a faluban kitudódik....  (megint mondom egy mínusz 46M Ft-os költségvetésből)

Szóval most megállapodásban kifizetjük Lajosnak a teljes 2010. októberi és a 2013. júniusi választások közötti időre az elmaradt összes bérét, költségtérítését(!!!), járulékait. Mintha ő egy napig nem lett volna felfüggesztve. Mintha minden nap bejárt volna dolgozni, sőt költségei is adódtak volna ezzel (hisz csak a költségtérítésre erre az időszakra több, mint 1 millió Ft-ot fizetünk Lajosnak, mindezt nettóban). Úgy, hogy a felfüggesztése alatt is kapta a bérének az 50%-át.

 

És hogy jön ide a 62,7M Ft, amit elbukunk?

Lajos szokta mondogatni, hogy a fejlesztési pályázatoknál az Önkormányzatok kb. 10% önrésszel pályázhatnak. Tehát még 90% jön hozzá. 5,7M Ft +57M Ft, az több, mint 62 M Ft fejlesztési lehetőség. Ha ezt a pénzt fejlesztésre költöttük volna, nem pedig polgármesterünknek adnánk oda...

 

Ha valaki megrökönyödne, hogy egy zárt ülés anyagát ennyire kiadom: a határozat nyilvános. A határozat része a megállapodás, így ehhez bárki hozzáférhet.

Az én ars poetikám pedig, hogy az információ mindenkié, annál is inkább, hisz a testület a lakosok pénzéről dönt.

 

A költségvetés egy külön bejegyzésem lesz, hisz úgy érzem a falu rohan a csőd felé, és akik ezt megszavazzák abban bíznak, hogy majd Lajos Önhikin megszerzi nekünk a mínusz 46 Milliót, vagy legalább a felét. Csak addig választások lesznek áprilisban, majd októberben... 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egydomosikepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr675836722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dömi Mami 2014.02.28. 15:53:01

Nagyon fel vagyok háborodva!

Új értelmezést kap nálam a méltatlan szó.... A vita számára méltatlan, a pénz elvétele nem? A testületnek való vetítés, nem? Ezért indulni a választáson, nem? A megválasztása után első ténykedésként a saját pénzügyeit rendezni, nem?

Szeretném, ha leírnád, hogy mennyi a falu éves bevétele.

Köszönöm: Mami.

Friedmann Robi 2014.02.28. 21:39:41

Mami,
ez kissé bonyolult,
próbálom érthetően leírni, de ez kis időt vesz igénybe.

Mert kb 184M Ft bevétel, és 230M Ft kiadás volt tervezve elsőre.
De jövök a válasszal hamarosan :)

exkepviselo 2014.02.28. 23:04:03

Tisztelt Robi!

Lehet, hogy hosszú leszek de ezt a pofátlanságot nem lehet szó nélkül hagyni. De a testület FELELŐTLENSÉGE a polgármester pofátlanságát is felül múlja.
De remélem nem fog ez a felelőtlenség felelősségre vonás nélkül maradni, csak sajnos már túl késő lesz mikor ezt a testületet leváltják a választók, mert a károkozás az folyamatosan folytatódik.
Ne felejtsd el, hogy TI félévkor, úgy vettétek át a "hatalmat", hogy 6,5 millió forint pozitív szaldóval állt az önkormányzat. Ezt fél év alatt sikerült -27 millióra változtatni. Azaz még mi,az előző testület fél év alatt 6,5 millió pluszt halmoztunk fel, ti fél év alatt 33,5 millió mínuszt "halmoztatok" fel. GRATULÁLOK A TESTÜLETNEK! Mindezt úgy, hogy közben csak 17 millió forintos beruházást hajtottatok végre, amelynek az ésszerűsége és szükségessége megkérdőjelezhető. Nem véletlenül mondtunk mi le róla. Majd magyaráztok el a dömösieknek,hogy miért emelkedett az ingatlanadó 3-5 szörösére a ténylegesen adót megfizetők számára! És a magyarázat után kérdezze meg a testület őket, hogy mi a véleményük róla! Elnézést, hogy neked írom, bár nagyrészt nem neked szól,mert egyedül te képviselted, képviseled a törvényességet az egész testületben.
Most már értem, hogy miért nem kapom meg hónapok óta az önkormányzat III. negyedéves beszámolóját, holott a törvények szerint 15 napon belül ki kell adni! De hát a törvények a polgármestert, és a bólogató testületét nem zavarja, ők öntörvényűen működnek. Mi sem jellemzi jobban, mint, hogy az SZMSZ megváltoztatásáig, pontosabban fogalmazva a meg...., megpuccsolásáig jóformán egyetlen egy testületi ülést sem sikerült törvényes megtartani. Megjegyzem az a határozat is többszörösen törvénysértő amelyben a Nováknak megszavaztátok a sok-sok millió forintot. Jó volna ha valaki utána járna! Egyébként nagyon egyszerű, még jogi tudás sem kell hozzá, a józan paraszti ész is megmutatja, hogy hol sántít. Kíváncsi vagyok érdekel-e valakit? Ha kell segítek.
És most a rengeteg probléma közül egyedül csak a polgármesternek fizetendő összegre reagálok. Illetve ha pénzről van szó még kérdés a pénzről:
MIÉRT MINDENKINEK AZ ELSŐ FÉLÉVRE ESŐ GÉPJÁRMŰADÓT MEGHALADÓ ÖSSZEGRŐL KÜLDTE KI A HIVATAL A CSEKKET?
Akárkivel beszéltem mindenki nagyobb összegről kapta csekket mint a 2014 évi adó fele. Csak nem így trükközik valaki, hogy előre hozza második félévi bevételt, hogy mire összedől a költségvetés már utána az özönvíz. Ő felmarkolta a millióit, a következő testület meg hozza rendbe a költségvetést. Mi már jártunk így, a -40 millióból három év alatt tudtunk 0-ra kijönni.
Most vissza a polgármester 6 milliójához.
Novák Lajost és Szilágyi Gábort idézem: Költségtérítés csak arra az időszakra jár mikor munka végzés volt. Tehát a felfüggesztés idejére még szerintük sem jár! Miért fizetné ki az önkormányzat?
Miért Novák Lajos egy éves magán telefonját fizeti az önkormányzat Dömösön? Miért nem X Y-ét. Sorsoljátok akkor ki, hogy ki az aki egy évig ingyen telefonálhat Dömösön, miért pont a Novák az. Akinek a felfüggesztés alatt nagyobb volt a havi telefonszámlája mint mikor dolgozott. Dolgozott??? Hivatalban volt, hogy pontos legyek.
Melyik jogi szakértő véleménye volt, hogy úgy is megnyerné a pert a Novák? Csak nem az ő ügyvédjéé volt aki elbukta az első pert, mert még azt sem tudta kit kell beperelni. A bíróság elutasította a keresetet és az önkormányzat ügyvédi költségeinek megfizetésére kötelezte! Befizette már 2013. 06. 09-e óta a JOGERŐSEN megítélt perköltséget? Mert amíg rálátásom volt a dolgokra nem fizette meg.
A fegyelmiket nem azért nem perelte, mert nem akarta, hanem mert feltehetően mondta az ügyvédje, hogy vesztes perbe menjenek bele. Beszélt a képviselő testület azzal az ügyvéddel aki az önkormányzatot képviselte? NEM. Tehát megkérdezték a a Novák ügyvédjét, vagy azt se, elhitték igazmondó Lajosnak,hogy úgy is veszít az önkormányzat.
Tudod annak a Lajosnak aki azt mondta, hogy ha feloszlatja magát az előző testület akkor nem indul polgármesternek. Mondjuk nem ezért oszlattuk fel magunkat, mert mindenki biztos volt benne,hogy a szava semmit nem ér.
Annak az igazmondó Lajosnak aki a rendőrségi tanú vallomásában azt mondtam, hogy nem kötötte meg az ÖDKÉvel a megállapodást, azt a megállapodást amely alapján az Esztergomi Járásbíróság meghozta azt a végzést, amely arra kötelezte az ÖDKÉt, hogy fizessen meg az önkormányzatnak 12,5 millió forintot! Ez véleményem szerint hamis tanúzás. A hamis tanúzás bűncselekmény a mai törvények szerint.
Azt döntse el a testület, hogy az mi, hogy Novák ezt bírósági végzést megtámadta, és így nem emelkedett jogerőre, így a bíróság nem bocsáthatja ki a fizetési meghagyást. Ezt a pénzt megfogja kapni Dömös. Majd a választási kampányban. Közpénzből magán kampány?
A számokról még néhány szó. A 12,5 hónapra visszatartott fizetése, amit nem mi tartottunk vissza hanem a törvény írja elő a visszatartást, kb 3 millió járulékokkal. Hogyan lett ebből 5,7 millió?

Kérdéseim vannak még, karakter már nincs. Írjak?

exkepviselo 2014.03.01. 01:39:40

Érdekességek:

Idézet a 2007. augusztus 7-i testületi jegyzőkönyvből:

Novák Lajos polgármester szavazásra teszi fel Hendrik Istvánnal kapcsolatos indítványt.
A képviselőtestület 7 igen 1 tartózkodás mellett az alábbi határozatot hozta:
8
Dömös Község Önkormányzat Képviselőtestületének
41/2007. (VIII.7.) Ökt.
határozata
Dömös Község Önkormányzatának Képviselőtestülete felhatalmazza Novák Lajos
polgármestert, hogy Hendrik István volt polgármestert levélben szólítsa fel a 2005. október
24.-e és 2006. október 1-e közötti betegállománya alatt jogtalanul felvett költségtérítés
valamint az önkormányzat által kifizetett telefonköltség visszafizetésére. Amennyiben ennek
nem tesz eleget Hendrik István, úgy az önkormányzat jogi képviselőjének bevonásával (Dr.
Szűcs Imre Zoltán) Novák Lajos polgármester Hendrik István ellen a fenti összegek
visszakövetelésére a polgári pert indítsa meg.
Felelős: Novák Lajos polgármester
Határidő: azonnal

Változnak az idők és az üléspontok! Visszakövetelünk, majd később magunknak követelünk. Ejnye, ejnye polgármester úr! Fájna a gerinc ha lenne.

Érdemes lenne elolvasni a jegyzőkönyv további részleteit, de a jó barát közreműködése folytán eltűnt a netről.
Azért érdekes lenne, ha utána nézne valaki a határozat végrehajtásának. Van aki ismeri a poént. Valaki rájött, hogy öngólt rúgott!

Hónapok óta, már fél éve kérek közérdekű adatokat, költségvetés helyzete, felvett hitelek, jogimegbízások stb. de választ sem kapok, attól az embertől aki ezt írta:

"Tudom, a polgármester és a falu emberi viszonya a
legfontosabb, ennek elsődleges feltétele pedig az, hogy
meglegyen a bizalom.

– Milyen a község pénzügyi, vagyoni helyzete?
– Mennyi adóssága van a falunak?
– Milyen, több évre szóló szerződése, jogi és pénzügyi
kötelezettségvállalása van az önkormányzatnak?
– Milyen, több évre szóló megbízási szerződése van
az önkormányzatnak?
– Meddig tart az ön jogtanácsosi szerződése?
– Mindezek mekkora összegről szólnak?
– Minthogy közpénzről van szó, ezek nyilvánosságra
hozatala nem ütközhet jogértelmezési problémákba
(üvegzseb törvény).

Novák Lajos polgármesterjelölt "

Már megint az a fránya gerinc! De hát elvileg van munkáltatója ennek az embernek. A képviselő testület! Az aki az új SZMSZ-el kiherélte magát. Így jár aki olvasatlanul megszavaz mindent ennek a gerinces?? embernek.

Elnézést Robi, mert tudom, hogy te vagy az egyetlen aki ezek ellen felszólal és ellene szavaz, de itt van lehetőség ennek a közzé tételére.
Talán elolvassák mások is, azok akiknek el kellene gondolkodni rajta, és azok akik minden információtól meg vannak fosztva. De félek az előző tábor nem fog már gondolkodni, de remélem a második elgondolkodik a dolgokon.

Még egy megjegyzés, ha a költségvetés tényleg 46 millió hiánnyal van tervezve akkor az törvénysértő! De hát miért pont a költségvetési törvényt tartaná be a Novák, ha már a többit nem.
Kértem a 2014 évi költségvetést az önkormányzattól, ami közérdekű adat, és rendelet, amit kötelező közzé tenni!!!
Kíváncsi vagyok ezt láthatja-e földi halandó. Bár ha jobban belegondolok semmi jelentősége, hogy mi van benne, mert aki a költségvetés végrehajtásáért a felelős, a polgármester, az semmit nem tart be belőle. De a bűnös a testület,mert hagyja.
A felelősség az ővé! És a Novák a választások előtt rájuk is fogja kenni! Nehogy azt higgye bármelyik testületi tag, hogy nem fogja a Novák a saját egyéni érdekei miatt beáldozni az egész testületet a választások előtt.

barba54 2014.03.01. 10:35:28

Kedves Robi!

Már jó ideje nem olvasom a blogodat, és jól teszem, mert így elkerülöm, hogy felkapjam a vizet, amikor a (szándékos?) félreértelmezéseidet olvasom. A legutóbbi írásod is egészen véletlenül került elém, és – vesztemre – kivételesen elolvastam.

Meg kell mondanom, hogy ez a mostani írásod már az aljas csúsztatás kategóriájába tartozik. Egy Csonkától ez nem lenne meglepő, de tőled igen. Azt látom, hogy lassan sikerül lesüllyedned az ő színvonalára, és ez engem nagyon is elszomorít, mert tőled ennél sokkal többet vártam.

Szerinted tehát a polgármester mind a 46 fegyelmije megalapozott és jogos volt? Mert ha így lenne, akkor valóban nem járna neki egy fillér sem. Azonban ez nem így van. Pontosan tudjuk, hogy egyik fegyelmi se állja meg a helyét, és azért csak kettőt perelt, mert már csak a mennyiségből következően is képtelenség mind a negyvenhatot bíróság elé vinni.

A jelenlegi testület azt ismerte el, hogy a polgármester fegyelmijei megalapozatlanok voltak, ezért visszavonta a rájuk vonatkozó határozatokat. Ez viszont azzal jár, hogy polgármesternek meg kell kapnia elmaradt juttatásait. Ez alapvetően nem jogi, hanem erkölcsi kérdés – legalábbis számomra.

Ezeket akkor is megkapta volna, ha nincs fegyelmi, nincs felfüggesztés, csak nem egy összegben, hanem folyamatosan. Ráadásul még dolgozhatott is volna a falu érdekében, és például nem buktunk volna el 9 millió forintot a folyószámlahitel meg nem hosszabbítása miatt. Ugyanis ezt átvállalta volna a falutól az állam sok más faluhoz hasonlóan. Tőlünk viszont egyszerűen leemelte a bank inkasszóval. És még folytathatnám, csak nincs hozzá se türelmem, se idegrendszerem…

Tekintettel arra, hogy még elévülésről nem lehet szó, a polgármester simán perelhetné azt az egész összeget nem csak a 2,5 milliót, és ha megnyeri a pert, akkor még hozzájön a perköltség és a kamat is.

Azt pedig, hogy a költségvetésről fogalmad sincs, a helyedben nem nagyon reklámoznám. A költségvetés ugyanis csupán egy terv. Hiába szerepel benne akárhány millió mínusz, a falu nem tud többet költeni, mint amennyi bevétele ténylegesen teljesül. Hitelt pedig a napi kiadások fedezésére egy banktól sem lehet kapni, továbbá a képviselő-testületnek esze ágában sincs felvenni. Tehát akármennyi hiányt tervezünk a költségvetésbe, abból nem lesz adósság, legfeljebb nem költünk azokra a dolgokra, amikre már nem jut pénz.

Ebből következik, hogy a tavalyi költségvetés megvalósulásának végső sarokszáma is nulla lett, ahogy az idei is az lesz. Osztannyi…

A 62,7 millió elmaradt fejlesztésről csak annyit, hogy ez nagyon erős demagógia. Te tényleg ilyen lennél?

A Csonka hülyeségeivel pedig nem is érdemes foglalkozni, észrevehetné már, hogy nem veszik észre…

Kedves Robi!

Ha netán válaszolnál az írásomra, és úgy gondolod, hogy jó, ha azt én is elolvasom, azt valahogy külön jelezd nekem, mert már most leszögezem, hogy a blogodat továbbra is nagy ívben kerülni fogom.

Amit írtam, az leginkább azért tettem, hogy a gyanútlan olvasók figyelmét felhívjam arra, hogy talán nem egészen úgy van minden, ahogy te leírod.

Szilágyi Gábor

exkepviselo 2014.03.01. 11:22:49

Na megjött egy másik "gerinces" ember.

Még hogy nem olvassa blogot. Dehogynem. Suttyomban, mint ahogy a Harsonát sem olvasta (nem kérte) csak kommentálta állandóan a nem az általa nem olvasott újságban leírtakat.
A csúsztatás nagy mestere, másokat vádol csúsztatással. De ismert trükk a saját hibáddal, bűnöddel, tetszőleges, vádold másokat.
Az, hogy a folyószámla hitelt vissza kell fizetne akkor kellett volna meggondolni mikor a felvette a Szilágyi nevével fémjelzett testület.
De akkor a mostani pénzügyi bizottsági elnök hangoztatta, a"folyószámla hitel nem adósság". Az pedig, hogy a szerződés nem lett meghosszabbítva a bank részéről Novák Lajos hathatós közreműködésének is köszönhető. De a bank sem akarta. Nem Dömössel, hanem egy önkormányzattal szemben sem.
Miből gondolja ez a jogilag képzett ember, hogy a fegyelmik nem voltak megalapozottak. Mert ő kijelentette, hogy nem és kész? El sem olvasta őket.
A gondolkodására pedig jellemző, hogy a költségvetés nem számít semmit, majd lesz ahogy lesz. Erre az emberre bizzúk a a falut?

exkepviselo 2014.03.01. 11:26:43

Egy idézet Szilágyi Gábortól:

"Kedves Képviselő!

Sose értettem a könyveléshez, mérlegkészítéshez, stb. Ezért nehezen is igazodom el benne. Ezt én soha ne is tagadtam. De."

Mikor ezt írta akkor kivételesen igazat írt! Hiába is tagadja most már.

Dömi Mami 2014.03.01. 19:55:02

@barba54: Kedves Gábor!

Most mennyi a polgármester "jogos" követelése 2.5 vagy 5.7 millió? Olvasatomban Robinál a magasabb összeg volt ami keverte a biztosítékot.

"Többen, - bár nem mindenki - megrökönyödve találkoztunk a megállapodással, ahol az 5,7M Ft volt feltüntetve. Amikor ezt jeleztük Lajosnak, hogy azért az 5,7M Ft nem az előzőleg említett 2,5M, ő azt mondta: Ez a vita számára méltatlan, és nem óhajt erről tovább tárgyalni, engedni nem fog az 5,7M Ft-ból."

Másik téma. Örömmel vettem, hogy a domos.hu oldalon egész friss testületi-ülés jegyzőkönyvek vannak fenn. Az egyik januári foglalkozik megint egy pályázattal, az emlékművel. Úgy gondolom Dömös emlékművekkel elég jó el van látva. Tudom, a Promenád ügye évek óta húzódik, mindenki szeretné, ha a régi fényében tündökölne. DE, például annak a 700.000 forint önrésznek nem lenne jobb helye a faluban? Ezt a kérdést azért nem Robinak teszem, mert emlékeim szerint Ő csak az önrész nélküli pályázatot támogatta.

Maradok tisztelettel, mert higgye el, hogy ezt őszintén mondom: Mami.
süti beállítások módosítása