HTML

Az élet képviselőként Dömösön

100 napja tudtam meg, hogy képviselő lettem. Új dolog számomra, hogy egy Falu lakosait kell képviselnem. Óriási felelősség, gyönyörű feladat, rengeteg lehetőség.

Friss topikok

Címkék

Információáramlás

2013.09.28. 11:24 Friedmann Robi

A címről főiskolai tanulmányaim jutnak eszembe, hisz félé évig tanultam áramlástan tantárgyat. Ami megmaradt belőle - közlekedésmérnök-logisztikus létemre - , hogy pont a folyadékok áramlási tulajdonsága miatt fordulhat elő, hogy amikor gyorsan elzárunk egy csapot (jellemzően én a férfi WC-ben a piszoároknál tapasztaltam), visszaüt valami a csapra. A víz áramolna tovább, de lezárjuk, erre elkezd visszafelé áramolni, és ha nem jól van megtervezve a csőhálózat, akkor a visszaáramló víz a csőben megfordul, és üt egyet a csapon.

De talán foglalkozzunk kis falunk információáramlásával, ne pedig a vízcsövekkel:)

Dömösön a falu ügyeiről a következő csatornákon lehet hallani véleményem szerint:

- "az utcán/zöldségesnél/boltban/kocsmában hallottam"

- képviselő-testületi ülésen elhangzottak

- interneten (facebook, azon belül is több aloldal: Dömös, Dömösiek, Akik szeretik Dömöst), domos.hu (ha üzemelne), www.odke.hu( látogatottsága jelenleg elég alacsony). Most már remélem a blogomat is sorolhatom ide, hisz több, mint kétszázan olvassák kisebb-nagyobb rendszerességgel a blogomat. KÖSZÖNÖM :)))

- képújságon látható (testületi ülések, hírek)

- Dömösi élet egyesületi újság

- fali újság

Amit tudni érdemes az információcseréről, hogy van a szimplex, a fél-duplex, és a duplex. Ezt még középiskolás koromban tanultam meg Kemenczky tanár úrtól az "Istvánban". A szimplex, amikor egyoldalú a kommunikáció, tehát ilyen tipikusan az újság, a TV közvetítés. Más szakirodalmak előadásokra szokták a frontális módszert emlegetni. Amikor valakit meghallgatunk, de visszacsatolni nem tudunk a hallottakhoz, olvasottakhoz. Csak otthon fejthetjük ki a véleményünket házastársunknak, szüleinknek, a szomszédnak.

A fél-duplex sajnos kimenőben van a divatból, ezek a CB-rádiók, amik 1 csatornát használnak az oda-vissza kommunikációra, így egyszerre nem lehet beszélni rajta a két "oldalnak". Soha nem értettem, hogy miért mondják a CB-rádióknál, ha valaki beszélt, hogy "vétel", aztán felvilágosítottak, hogy azt jelenti, elengedtem a gombot, szabad a csatorna számodra, hogy mondd a Te véleményed, figyelek Rád, veszem az adást.Milyen jó is lenne néha, hogy egy CB-n keresztül nem tudnánk egymás szavába vágni, hisz vagy ő beszél, vagy én. Nagyobb tiszteletben tartanánk a másik szavait!:)

A duplex kommunikáció pedig, amikor mindenki hozzászólhat a beszélgetéshez, véleményt formálhat. Erre tipikus példa a fenti felsoroltakból a facebook, a blog (habár tudom, körülményes regisztrálni), és a személyes kommunikáció. Ahogy jeleztem is a facebook-on, szeretnék még egy lehetőséget adni a fogadóórám által, ami hétfőnként 17:00-tól 18:00-ig tartok a hivatalban. Mindenkit várok szeretettel!

Képviselő testületi ülést nem tudom pontosan behatárolni a fentiek alapján. Hisz az SZMSZ-ünk szerint csak az szólalhatna fel a közönség soraiból, akinek a testület szavazat útján szót ad. Ez érdekesen szokott kinézni, mert néha az ülésvezető (polgármester) ezt be szeretné tartani, néha pedig simán felszólalhat aki épp akar. Megértem én, hogy ha a közönség beleszólna, az nem testületi ülés lenne, hanem lakossági fórum, de talán a kérdezésekkel, közbeszólásokkal pont ezt szeretnék jelezni a megjelentek, hogy de jó lenne egy lakossági fórum. Habár ilyet mindig valamilyen témakör miatt hív össze a testület, de úgy látom, hogy annyi kérdése van a lakosoknak, hogy itt lenne az ideje. Javasolni is fogom képviselőtársaimnak.

Az információ hatékonyságáról is sok gondolat jár a fejemben. Melyik a leghatékonyabb, legjobb, legtöbb emberhez elérő? Úgy érzem, hogy a több csatorna együttes kezelése a célra vezető.

- internet: sokan elérik, nézik, hisz pl. a 2-3 db facebook dömösi oldalon több, mint 300 ember követi nyomon az eseményeket. Sok vagy kevés? Nem tudom, hisz vannak nem dömösi lakosok is köztük. Csak ugye kihagyjuk azokat, akiknek az internet nem napi szinten van az életében. Továbbá az internetes fórummal egy kis probléma van, hogy a nem közvetlen - "face-to.face" (négyszemközt) - kommunikáció miatt többet, mást engedünk meg magunknak mint a valós életben. Ilyen az autóvezetés is: békésen, vagy önbizalom hiányosan beülünk az autónkba, és ott eldurvulunk. Az embert védi az autó karosszériája, úgy érzi biztonságban van, így már dudál, mutogat, kiabál. Kiszállva akár ismét csendes, visszafogott emberként éli életét. A net is ilyen, egy pajzs előttünk, ami mögül jobban lehet támadni, érvelni. Nem beszélve arról, hogy a néha beazonosíthatatlan nevek mögé jól el lehet bújni, és lehet lázítani, másokat szidni. A kérdés, mennyire engedünk teret ennek? Mennyire vesszük fel, és foglalkozunk vele. Ahogy szoktam mondani, csak azt lehet cikizni, aki hagyja. Ha valakiről a cikizés lepereg, már nem is érdekes :) Másik oldalról ha azt vesszük, hogy valaki legalább kiírja, ami a szívét nyomja, és emiatt tovább él, és nem viszi el idő előtt a szívroham, remek terep. 

- képújság, Dömös Tv: hallomások szerint egyre kevesebb lakosnak van bekötve. Érthető, drágább, mint a "tányérosok", és a választék is kisebb. A jövő hétre tervezem a szolgáltatóval, hogy leülök beszélni, két ügyben. Az egyik, hogy nézzük meg az előfizetők változását, alakulását, a másik pedig, hogy a Kábel-Tv mindenkori kezelőjének (jelenleg Herman Jenő) legyen otthonra bekötve a DömösTv. Hisz így otthonról láthatja a problémát, és hamarabb tud rá reagálni. A képújságot meg kell reformálni. Nem megfelelő, ha egy testületi ülés után 1-2 napig csak azt lehet látni a Tv-n, a híreket, programajánlatokat, közérdekű telefonszámokat nem. Jelenleg ennyire van kapacitása az Önkormányzatnak, de ez változni fog. Szeretnék sokkal több eseményről felvételt készíttetni, és azokat leadni. Örülnék, ha pár éven belül egyre többen visszakötnék a Dömös Kábel TV-t, mert nem akar lemaradni a műsorról!

- újság kérdése: korábban volt a "falunak" 2 újságja, egy egyesület által üzemeltetett (Dömösi Élet), és egy önkormányzati lap (Dömösi Harsona). Mivel a két újság rendszeres megjelenése tényleg fölösleges luxus, és mivel az önkormányzati lap felelős szerkesztője egy volt képviselő volt, így a testület úgy döntött, hogy az önkormányzati lapot megszüntetjük. Már akkor jeleztem, hogy én jobban örülnék, hogy ha az önkormányzati tájékoztatás joga megmaradna az Önkormányzatnál, ne legyünk "kiszolgáltatva" egy egyesületnek. Talán akkor már valamit megéreztem, hisz az októberi Dömösi életben olvashatjuk, hogy negyedévente fog csak megjelenni a lap. Ebbe a testületnek nem volt beleszólása, hisz egyesület üzemelteti. Szerencsére rögtön megbeszéltük, hogy változtatni kell ezen, és arra a döntésre jutottunk, hogy a Dömösi Élet marad ÖDKE fennhatóság, és negyedéves megjelenés, a megszokott minőségben, tartalommal, mellette az Önkormányzat tájékoztatókat fog kiadni a közelgő eseményekről, programokról, fontos információkról. Ezt nem nyomdában állítjuk elő, hanem az Önkormányzat másolóján/nyomtatóján. Ahol a Harsona is készült.

Az újság azért is lényeges, fontos, mert minden háztartásba eljut. Úgy látom, hogy Dömösön jelenleg ez a leghatékonyabb kommunikációs csatorna. A bizottságok elnökei a felelősek érte, hogy az eseményekről (különösen gondolok itt a kulturális) a falut tájékoztassuk. Nem egyszerű feladat, ezért ha az elején nem zökkenőmentesen fog menni, akkor elnézésüket kérjük.

Közben pont most jött a Facebook-on a hír, hogy október 5-én szüreti vigadalom lesz Pilismaróton.

Fontos, hogy a környékbeli hírek is eljussanak hozzánk, Marót 5km-re, Visegrád 8km-re van ide, nem távolság, és én mindig nagy örömmel látom, amikor egy saját rendezvényünkön más településről is jönnek lakosok.

Awww.domos.hu oldal hamarosan - várhatóan jövő héten - újra indul. Jelenlegi információk alapján a www.pilismarot.hu oldalra fog leginkább hasonlítani küllemre.

Van azonban egy másik információáramlás, ami szintén fontos: a hivatal-polgármester és a képviselők között.

Ezt is jeleztem többször, hogy szeretném pontosabban látni a helyzetet. Legyen szó akár egy napirendi pont tárgyalásáról, vagy egy hivatalhoz beérkező levélről-meghívóról.

Kérdeztem hivatalvezetőnket, és polgármesterünket, hogy van-e eljárásrend, hogy a hivatalba beérkező e-mailek, postai küldeményeket milyen formában kezelik, és mi képviselők miről, és mikor szerzünk tudomást?

Ilyen eljárás rend jelenleg nincs. S mivel Ottó (hivatalvezetőnk) Esztergomért, és Dömösért is felel, továbbá nem is minden nap van Dömösön, ezért elő fordulhat, hogy nem jut el hozzánk - képviselőkhöz -  információ időben.

Az elmúlt 1,5 hétben két eset is napvilágra került, amiről márpedig úgy látom tudnunk kell(ett volna). 

Az egyik a Duna-Ipoly rendezvénye, amiről korábban már írtam, a másik pedig a Kormányhivatal törvényességi felhívása a megbízott óvodavezető kinevezésével kapcsolatban, amit szintén nem az Önkormányzattól kaptam kézhez.

Képviselő társaimnak ajánlani fogom egy ilyen eljárás rend megalkotását. 

Hisz mindenki tudja: "Az információ hatalom!" Jónak látom, ha ezt a "hatalmat"  mindenki tudja gyakorolni, nem kevesek kiváltsága...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egydomosikepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr15537723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása